Verrassend, sprankelend, cultureel, modieus, historisch Split. 10 Redenen waarom u deze Midden-Dalmatische parel aan de Adriatische kust zeker niet mag missen

1. De “Riva”

En waarom zou je je vakantie niet starten met een heerlijke mondaine toets. Een lekker glaasje lokale wijn of een sterke tas koffie op een terrasje op de Riva, één van de spectaculairste promenades aan de Adriatische kust. Klaar voor een onvergetelijke zeilreis in Kroatië? Hier kom je al zeker in de juiste stemming.

Wandelend op de Riva kan je ook onmiddelijk de sfeer opsnuiven van een levendige, aangename maar ook wel (toeristisch) drukke stad. De inwoners van Split noemen de Riva ook wel hun living, het is hier dat het publieke leven van Split zich afspeelt (politieke bijeenkomsten, vieringen, feesten, …).

2. Het paleis van Diocletianus

Keizer Diocletianus vormt een apart verhaal in de geschiedenis van het Romeinse keizerrijk. Er wordt gezegd dat hij als slaaf (of toch zeker in een lage klasse) werd geboren maar zich, nadat zijn vader zichzelf vrijkocht (en daarmee dus ook zijn zoon bevrijdde), als soldaat in het Romeinse leger kon laten inlijven. Hij werkte zich zo geleidelijk op tot Consul en werd uiteindelijk door hetzelfde leger dat hem uit de armoede haalde tot keizer uitgeroepen.

Diocletianus’ regeerperiode werd gekenmerkt door een doorgedreven Christenvervolging waarin meer dan 50.000 gelovigen werden omgebracht.

Het paleis in Split liet hij bouwen als optrekje om zijn oude dag te slijten. Hij deed, als enige Romeise keizer ooit, vrijwillig afstand van zijn keizerlijke titel en wijdde zich de rest van zijn dagen aan tuinieren in zijn paleis aan de Adriatische kust.

Het paleis is het enige nog bewoonde Romeinse bouwwerk (+/- 1700 jaar oud) en staat op de Unesco Werelderfgoed lijst sinds 1979.

Het is een fantastische ervaring om hier door de smalle straten te wandelen en te zien en te voelen hoe een keizerlijk paleis doorheen de geschiedenis werd omgevormd tot een woonwijk met winkels en café’s, en waar de was hangt te drogen boven de straten …

3. De kathedraal van St Domnius

En O ironie van het lot! Na Diocletianus’ meedogenloze Christenvervolging vonden de verre afstammelingen van zijn slachtoffers het niet meer dan passend en verdiend om van zijn mausoleum in het centrum van zijn paleis een kathedraal te maken! Diocletianus’ ziel zit nu dus gevangen in een (magnifiek) Christelijk bouwwerk, waar hij voor eeuwig boete zal doen voor zijn verschrikkelijke daden.

Het is de oudste kathedraal die nu nog in haar oorspronkelijke vorm gebruikt wordt. Het achthoekige grondplan van het mausoleum werd behouden, wat van deze kathedraal ook qua vormgeving een unicum maakt.

4. De kelderzalen onder het paleis

Nog een bewijs dat Diocletianus het groots zag. De monumentale zalen werden omgevormd tot ondergrondse winkelgalerijen met een veelheid aan kraampjes met juwelen, sieraden en allerhande souvenirs. De ideale plek om herinneringen bijeen te sprokkelen.

5. De eilanden

En als je met Split alleen niet toekomt dan kan je altijd met één van de talrijke ferrydiensten van rederij Jadrolinija de eilanden vlak voor de kust van Split gaan bezoeken. Enkele toppers die je zeker niet mag missen:

Hvar en de Blue Cave

De Pakleni eilanden (vlakbij het grotere Hvar): de mooiste baaien met prachtig helderblauw water

Brac: 260 dagen zon per jaar als je de inwoners mag geloven. Het mooie rustige haventje Milna is zeker een bezoek waard.

Vis: het verste, kleinste en meest ongerepte van de 3 grote eilanden voor Split

6. Picigin

Iedereen heeft ooit wel eens in de zee met een balletje gesmeten. Duiken en springen en vooral de bal niet in het water laten verdwijnen … leuk spelletje. In Split spelen ze dit natuurlijk ook maar daar nemen ze het iets serieuzer. Picigin is hier geen gewoon spelletje maar heeft heuse regels (en een eigen naam) en wordt door de inwoners van Split beschouwd als een heuse traditie.

En als er een spelletje aan de gang is …. voel je dan vooral vrij om de zee in te duiken en mee te doen.

7. de Musea

Vooral het maritiem museum (met de oudste, 1857, Dalmatische vissersboot) en het archaeologisch museum met artefacten van de opgraving van Solin (zie lager) verdienen hier zeker een vermelding.

http://www.mdc.hr/split-arheoloski/eng/index.html

http://www.hpms.hr/about-museum.html

8. Modehoofdstad van Kroatië

Split is dé modehoofdstad van Kroatië. De grootste trots op dit gebied is natuurlijk de “cravate”. Geen Franse uitvinding dus, wel een Kroatische. Oorspronkelijk werd dit “sjaaltje” door geliefden als aandenken meegegeven aan soldaten wanneer ze naar het front trokken. De Franse troepen in de dertigjarige oorlog vonden dit zo mooi dat ze de gewoonte “a la Croate” overnamen en het vernoemden naar haar bedenkers: de “cravate” was geboren.

9. Klapa

Betekent letterlijk: “groep van vrienden”. Deze a capella zangkoren kom je regelmatig tegen op verschillende plaatsen doorheen de stad. Ze brengen traditionele volksliederen die hun oorsprong vinden in de liturgische gezangen. Vaak kiezen ze hun locatie specifiek omwille van de akoestische kwaliteiten en kan je ze dus vinden onder gewelven of andere klankversterkende gebouwen.

10. Romeinse ruïnes van Solin

Latijn: Salona, de geboorteplaats van Diocletianus en Romeinse hoofdstad van Dalmatië. In de 6de eeuw werd de stad volledig verwoest door de Avaren waarna de overlevenden zich definitief vestigden binnen de versterkte muren van het paleis van Diocletianus in Split. De ruïnes zijn nog te bezichtigen maar vergeet niet om goede schoenen aan te trekken en voldoende zonnebrandcrème mee te nemen. … En water!!