Met de auto
De snelste route
De snelste route met de eigen auto is om de Autobahn te nemen naar München en dan via Salzburg, Villach en de Karawanken tunnel te rijden. Deze tunnel vormt de grens tussen Oostenrijk en Slovenië. Hierna de tolweg naar Ljubljana. In Ljubljana zelf neemt u de ringweg naar de richting Postojna/Triëst.
Voor Portoroz en Pula: de snelweg blijven volgen richting “KOPER”
Voor Portoroz: naar Portoroz rijden, geen grensovergang
Voor Pula: richting Pula, vanaf de grens is er weer terug snelweg tot Pula.
Voor Punat: bij Postojna de richting Rijeka nemen (gewone weg, geen snelweg) en dan de kustweg naar het zuiden volgen (richting Split) tot nabij Kraljevica. Daarnaar links de brug over naar KRK en PUNAT
De tunnels Tauern en Katchberg zijn eveneens verdubbeld
De Karawankentunnel is nog steeds enkel, dus 1 tunnel voor beide richtingen.
De meeste wegen zijn zo langzamerhand wel geasfalteerd, slechts hier en daar in het binnenland treft u nog een steenslag weg aan. De secundaire wegen zijn smal en vaak zeer bochtig en er wordt hard gereden.
Let op!
Bijna alle tolwegen zijn betaalbaar met de bankkaart/creditkaart, ook in Slovenië en Kroatië.
In Oostenrijk is een autobahnvignet verplicht !
Zowel in Slovenië als in Kroatië verplicht overdag de kruislichten aan.
Maximum alcoholpromille is 0,5 in Slovenië.
Maximum alcoholpromille is 0,5 in Kroatië, OOK OP ZEE.
(voor professionele chauffeurs en jonger dan 24 jaar is dit 0,0 promille).
Een fluohesje (Europese norm EN471) is verplicht voor de bestuurder(s)..
De rijstijl is duidelijk anders dan bij ons. De politie ter plaatse wil nog wel eens kritisch zijn op verkeersovertredingen; bijvoorbeeld meer dan 50 km/uur in de bebouwde kom of over de witte middenstreep gaan kan een boete kosten, die ter plekke moet worden afgerekend. Wél een bon vragen.
Oppassen bij nat weer! Door het stof op de weg zijn de wegen de eerste tijd spekglad! Het hebben van een gevarendriehoek en het gebruik van autogordels en een fluohesje (Europese norm EN471) is verplicht. Het hebben van een gevarendriehoek en het gebruik van autogordels is verplicht. Op secundaire wegen zijn de tankstations schaars en soms niet de gehele dag geopend. Loodvrije benzine is goed verkrijgbaar. Bij reparaties door een garage is het aan te bevelen eerst een prijsopgave te vragen.
Aankomst bij de boot
Bent u op de bestemming dan is het verstandig u meteen te melden; mocht de boot nog niet klaar zijn dan kunt u in de tussentijd de formaliteiten afhandelen en boodschappen doen. Er is een winkeltje op de marina. Probeer bij een zelfde merk dranken te blijven en vraag de kassabon. Winkeliers willen anders wel eens moeilijk doen bij het teruggeven van statiegeld.
Wanneer u denkt te vroeg aan te komen, toch eerst melden want men wacht soms tot de klant zich aandient voordat een aanvang wordt gemaakt met het klaarmaken van de boot.
Zorg dat Kroatië en Slovenië op uw groene kaart staan anders moet u zich aan de grens extra hiervoor verzekeren. Vermijd het woord Joegoslavië; bij velen roept dit woord ook in deze tijd nog heftige reacties op.